Bu hepimizi etkiliyor. İnsanlar liderlere olan güvenlerini yitirdiklerinde, kararları şüpheyle ve eylemleri kişisel çıkarlarla belirlenir. Daha az çalışan daha büyük hedefler için hareket etmeye motive olduğundan işletmeler daha savunmasız hale gelir.

Warren Buffet’in dediği gibi, “Güven soluduğumuz hava gibidir – var olduğunda kimse gerçekten fark etmez; yokken herkes fark eder.” Gerçekten de Gallup, güvenin düşük olduğu kültürlerdeki düşük performanslı ekiplerin sürekli olarak güven hakkında konuştuğunu fark etti. Yüksek güvene sahip kültürlerde ekipler güvenden nadiren bahseder.

Çalışanların, yöneticilerinin gerçek inançlarını, yaşam deneyimlerini, görüşlerini ve benzersiz güçlerini sunduğuna inanmaları gerekir. Özgünlük, yöneticilerin niyetlerini ve etiğini tahmin edilebilir kılar, bu da çalışanların yöneticilerine güvenmelerini ve güven duymalarını kolaylaştırır.

Özgünlük, bilinçli ve tutarlı bir şekilde geliştirilen bir uygulamadır. Yöneticilerinizin gelişimine yatırım yaparak, güçlü yönlerini destekleyerek, onları önemsediğinizi göstererek, beklentilerinizi sık sık net bir şekilde ileterek ve kendi özgün benliğiniz olarak yöneticilerinizde bunu destekleyebilirsiniz.

Liderlik yetkinlikleri aktarım devreleridir ve bu yeterlilikler güven inşa eden davranışlara yönelik olabilir. Tüm davranışlarda olduğu gibi, liderler de bu yetkinlikleri deneyerek ve dikkatli uygulama yoluyla öğrenebilirler; sonuçta uygulama ilerleme sağlar.

Gallup’un liderlik araştırması, güven uyandıran davranışların yedi temel yeterliliği içerdiğini gösteriyor:

  • Fikirleri ileten ve işi başaran bağlantılar kuran ilişkiler kurma becerisi
  • Takipçilerin ihtiyaçlarına, beklentilerine ve özlemlerine odaklanan bir gelişim dürtüsü
  • Organizasyonel stratejide değişim ve vizyonla uyum içinde rahatlık
  • Çabalarını teşvik ederek ve başarıyı kutlayarak başkalarına ilham verme kapasitesi
  • Açıkça bilgi arayan, muhalefeti davet eden ve gerektiğinde tartışmayı teşvik eden eleştirel düşünme
  • Güveni güçlendiren açık, açık ve şeffaf diyalogla sonuçlanan iletişim becerileri
  • Kendinizi ve başkalarını performanstan sorumlu tutmak için hesap verebilirlik ihtiyacı

    Bizden Haberdar Olun!

    Bizimle ilgilendiğiniz alanı ve mail adresinizi paylaşın.

    E-Bülten aboneliği sayesinde seçtiğiniz alanda bir güncelleme olduğunda mail aracılığı ile iletişime geçebiliriz.